ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Όπως όλες οι εορταστικές περίοδοι, έτσι και τα Χριστούγεννα είναι συνυφασμένα με αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, φαγητού και γλυκών.

Παρακάτω αναφέρονται μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν και τις γιορτές να απολαύσετε και το βάρος σας να μην δείτε να αυξάνετε.

1.    Πείτε ναι στις ατασθαλίες αλλά με μέτρο. Δώστε άδεια στον εαυτό σας να παρεκκλίνει από τη συνηθισμένη του διατροφή τις εορταστικές ημέρες αλλά μόνο αυτές. Να θυμάστε ότι είναι διαφορετικό να αυξήσουμε λίγο τη θερμιδική μας πρόσληψη δύο- τρεις μέρες και διαφορετικό δύο ολόκληρες εβδομάδες που διαρκεί η εορταστική περίοδος.
2.    Προετοιμαστείτε κατάλληλα. Τις ημέρες που έχετε ένα εορταστικό τραπέζι και ξέρετε ότι θα φάτε λίγο παραπάνω  προσέξτε την διατροφή σας  την υπόλοιπη μέρα. Μην παραλείπετε γεύματα πιστεύοντας ότι έτσι θα διατηρήσετε χαμηλή τη θερμιδική σας πρόσληψη. Το πιο πιθανό είναι να πεινάσετε τόσο που την ώρα του γεύματος να σταθεί αδύνατο να διατηρήσετε τον αυτοέλεγχο σας. Αντίθετα, καταναλώστε όλα τα γεύματα της ημέρας επιλέγοντας όμως ένα πιο ελαφρύ μεσημεριανό π.χ. μια σαλάτα με λίγο κοτόπουλο, τόνο ή άπαχο τυρί. Καταναλώστε επίσης ένα υγιεινό σνακ π.χ. ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ή 2 φρυγανιές με 1 φέτα άπαχο τυρί ή 1 μπάρα δημητριακών πριν φύγετε από το σπίτι για να σας κόψει τη πείνα.
3.    Να είστε επιλεκτικοί. Σε ένα εορταστικό τραπέζι δεν είναι απαραίτητο να δοκιμάσετε από όλα. Φροντίστε το μεγαλύτερο μέρος του πιάτου σας να περιέχει σαλάτα και στη συνέχεια επιλέξτε τρόφιμα που σας αρέσουν πολύ και δεν είναι εύκολο να τα βρείτε συχνά. Αν κάτι δεν σας αρέσει αρκετά δεν χρειάζεται να επιβαρυνθείτε με επιπλέον θερμίδες καταναλώνοντας το, αφήστε το στο πιάτο και επιλέξτε κάτι άλλο που να σας καλύπτει πλήρως.
4.    Προσοχή στο αλκοόλ. Μην καταναλώνετε περισσότερες από 6- 7 μερίδες αλκοόλ/ εβδομάδα αν είστε άντρας και 3-4 αν είστε γυναίκα. Μια μερίδα αλκοόλ αντιστοιχεί σε μια μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί ή μια δόση (45ml) οινοπνευματώδους ποτού. Ποτά με προσθήκη αναψυκτικών θα πρέπει να αποφεύγονται. Προτιμήστε να αραιώσετε το ποτό σας με νερό ή πάγο και συνοδέψτε το με στικ λαχανικών ή φρούτα.
5.    Προσοχή στα γλυκά. Τη περίοδο αυτή είναι σίγουρα μια καλή ευκαιρία να επιδοθείτε στη παρασκευή σπιτικών παραδοσιακών γλυκών (κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες). Η κατανάλωση 3- 4 γλυκών στο σύνολο της εορταστικής περιόδου είναι λογική και επιτρεπτή. Κρατήστε λοιπόν μια μικρή ποσότητα των γλυκών που θα φτιάξετε για εσάς και χαρίστε τα υπόλοιπα στα αγαπημένα σας πρόσωπα. Προτιμήστε τα μελομακάρονα που δίνουν τις λιγότερες θερμίδες. Ακολουθούν οι δίπλες και οι κουραμπιέδες ενώ άλλα γλυκά, όπως οι πάστες και άλλα κρεμώδη, περιέχουν πολλά λιπαρά και καλό είναι να τα αποφύγετε.

Επικοινωνήστε με τη διαιτολόγο

Κ.Ευσταθιάδη 8, Αργυρούπολη
210 9952487
6972290985