ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η μεσογειακή διατροφή είναι πιο υγιεινή από τη παραδοσιακή διατροφή άλλων χωρών, επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής και μας προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και μορφές καρκίνου.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής;
• Η υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και δημητριακών
• Χρήση του ελαιολάδου ως βασικό λίπος σε μαγειρική και σάλτσες
• Συχνή κατανάλωση ψαριού
• Χαμηλή κατανάλωση κρέατος και προϊόντων του
• Μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων
• Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (συνήθως κρασιού)
• Κατανάλωση κυρίως εποχικών και φρέσκων προϊόντων

Ποια είναι η συχνότητα με την οποία πρέπει να καταναλώνουμε τα παραπάνω τρόφιμα;

Τα τρόφιμα τα οποία βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας πρέπει να καταναλώνονται σε μεγαλύτερη συχνότητα (καθημερινά) ενώ όσο ανεβαίνουμε προς τα πάνω η συχνότητα μειώνεται (εβδομαδιαία ή μηνιαία).

Πυραμίδα μεσογειακής διατροφής

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ:

  • Αδρών επεξεργασμένων δημητριακών & προϊόντων τους
  • (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά πρωϊνού)
  • Φρούτων (2- 4 μερίδες)
  • Λαχανικών (3- 5 μερίδες)
  • Ελαιολάδου
  • Γαλακτοκομικών προϊόντων (2- 3 μερίδες)

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ:

  • Ψαριού (2- 3 μερίδες)
  • Πουλερικών (2- 3 μερίδες)
  • Κόκκινου κρέατος (1 μερίδα)
  • Αυγών (μέχρι 3)
  • Γλυκών (1 μερίδα)

Αρκεί μόνο η σωστή διατροφή για τη διασφάλιση της υγείας μας;

Πέρα όμως από τη διάμορφωση ενός υγεϊνού τρόπου διατροφής η προάσπιση της υγείας μας διασφαλίζεται και με την υιοθέτηση ενός δραστήριου τρόπου ζωής. 150 λεπτά κάποιου είδους άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα είναι απαραίτα για τη διατήρηση χαμηλού βάρους αλλά και χαμηλού ποσοστού σωματικού λίπους.

 

Επικοινωνήστε με τη διαιτολόγο

Κ.Ευσταθιάδη 8, Αργυρούπολη
210 9952487
6972290985