Αντιοξειδωτικά: ασπίδα υγείας & ευεξίας

Πως δρουν τα αντιοξειδωτικά;

Η δράση των αντιοξειδωτικών στηρίζεται στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι προϊόντα του μεταβολισμού κάθε ζωντανού οργανισμού. Ευθύνονται για τη γήρανση των κυττάρων και για ένα πλήθος ασθενειών (καρκίνος, καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης κ. ά.). Υπό κανονικές συνθήκες, οι ελεύθερες ρίζες καταστρέφονται από τα αντιοξειδωτικά συστήματα του οργανισμού.

Στη σύγχρονη όμως εποχή, όπου οι περιβαλλοντικές συνθήκες και ο τρόπος ζωής (μολυσμένη ατμόσφαιρα, κακή διατροφή, κάπνισμα, στρες) ενισχύουν την παραγωγή
των ελευθέρων ριζών, ο οργανισμός μας δυστυχώς είναι δύσκολο να ανταπεξέλθει. Για το λόγο αυτό καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να ενισχύσουμε τη διατροφή μας με φυσικά αντιοξειδωτικά.

Ποια είναι τα φυσικά αντιοξειδωτικά και που βρίσκονται;

Το ‘φαρμακείο’ της φύσης έχει για άλλη μια φορά τη λύση. Πλήθος από τροφές αποτελούν πηγές αντιοξειδωτικών και μπορούν να μας βοηθήσουν να αντισταθούμε στο
χρόνο και να μας θωρακίσουν απέναντι στις εκφυλιστικές ασθένειες.

Το ασκορβικό οξύ ( βιταμίνη C) είναι το πλέον διαδεδομένο αντιοξειδωτικό. Πηγές του αποτελούν τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ) , το μπρόκολο, οι πιπεριές, τα ακτινίδια, οι φράουλες, οι ντομάτες.

Τα καροτενοειδή βρίσκονται στα πράσσινα, κίτρινα και πορτοκαλί- κόκκινα λαχανικά όπως, τα καρότα, το πεπόνι, το μάνγκο, τα ροδάκινα και στο σπανάκι. H ντομάτα επίσης, περιέχει μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, το λυκοπένιο, το οποίο ανήκει στη κατηγορία των καροτενοειδών και είναι υπεύθυνο για το κόκκινο χρώμα της.

Η βιταμίνη Ε βρίσκεται στο ελαιόλαδο (και σε άλλα φυτικά έλαια) και τους ξηρούς καρπούς.

Οι πολυφαινόλες,οι οποίες είναι μια πολύ μεγάλη κατηγορία ενώσεων που περιλαμβάνει ουσίες που βρίσκονται: στα κόκκινα σταφύλια & κατ’ επέκταση στο κόκκινο κρασί, στο κακάο και τη σοκολάτα, στο καφέ, στο τσάι (κυρίως το πράσινο), στο ελαιόλαδο και σε πλήθος ακόμα τροφίμων και βοηθάνε στην αντιοξειδωτική μας προστασία.

Το σελήνιο βρίσκεται στα θαλασσινά , στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα αυγά & το κρέας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) έχει συστήσει την καθημερινή κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων & λαχανικών, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Επικοινωνήστε με τη διαιτολόγο

Κ.Ευσταθιάδη 8, Αργυρούπολη
210 9952487
6972290985